Klíma a lakásában? Az alábbi szabályokra kell figyelni, ha klímát szeretne beszereltetni társasházi lakásába.

A klíma felszerelése „nem a saját lakásban” történő munkálatnak minősül, ugyanis a kültéri egységet a közös tulajdonban lévő külső homlokzatra szerelik fel. A törvény szerint pedig a felszerelés előtt ki kell kérni a többi tulajdonos hozzájárulását, valamint a közvetlenül érintett szomszédok – alatta, felette és mellette lévő lakások – legalább 2/3-ának azzal egyet kell érteni.

A legfontosabb viszont, hogy a klíma felszerelése előtt a közös képviseletnek le kell adni egy tervrajzot, mely bemutatja, hogy hová kívánják azt elhelyezni, és legfőképp, hogy a kondenzvizet milyen módon és merre fogják elvezetni. Ezen kívül a klíma típusát és a működési decibelt is szükséges bejelenteni.

A klímával kapcsolatos szabályozások:

1.) Nem kell építési engedély a felszereléséhez, ha nem jár együtt a homlokzat vagy az épület tartószerkezetének megváltoztatásával: 312/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 1. számú melléklet 23. pontja, illetve ha az épület örökségvédelmi nyilvántartásban szerepel, akkor engedélyt kell kérni rá.

2.) Nem helyezhető el légaknába, légudvarba a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 70. § (8) bekezdése alapján.

3.) Társasházi törvény 21. § (1) bekezdése értelmében a közös tulajdont érintő építkezés – klíma felszerelés – esetén a közvetlenül érintett szomszédok írásbeli nyilatkozata szükséges (mellette, alatta, felette).

4.) SZMSZ-ben külön meg lehet határozni, hogy milyen feltételekkel és melyik falra történő felszerelést engedélyezik, de mindenképpen be kell kérni tervrajzot, hogy pl. a kondenzvíz elvezetését hogyan oldják meg, mert az nem károsíthatja a közös tulajdonban lévő vakolatot és nem csöpöghet le a falon, vagy a járókelőkre.

forrás: Társasházi háztartás

Kérdés, kérés esetén állunk rendelkezésükre az alábbi elérhetőségeink egyikén:
email: johazak@bodanitz.hu
telefon: +36 30 53 66 403

Kövessenek minket Facebookon is: https://www.facebook.com/johazakveszprem