A társasházak régi, elöregedett vezetékein, sőt az újabb rendszereken is előfordulhatnak csőtörések. De kihez is fordulhatunk ilyen helyzetben?

Azaz mit tegyünk, ha csőtörés van a társasházi lakásunkban?

  1. Ha csőtörést észlelünk társasházi lakásunkban, zárjuk el a lakáson belül lévő elzárót, melyet a vízóra előtt találunk meg. Ha nincs elzárónk, akkor azt a strangot kell elzárni, amelyen a lakásunk található. Ez legtöbbször a pincében van és jó esetben feliratozva, így nem kell keresgélni. Ha ömlik a víz, akkor nem kérdés, hogy a szerelő megérkezéséig akkor is el kell zárni a vezetéket, ha az egész társasház területén nem lesz átmenetileg vízellátás. Ha nagy mennyiségű víz ömlik folyamatosan, akkor a további kármegelőzés miatt is el kell zárni a csapot.
  2. Hívjuk fel a gondnokot és a közös képviselőt, majd pontosan mondjuk el neki(k) a problémát.
  3. Amennyiben a közös képviselő éppen nem elérhető, hagyjunk neki üzenetet, és addig is hívjunk vízvezeték szerelőt. Javasoljuk, hogy azt a vállalkozást vagy szakembert keressük meg elsőként, aki már dolgozott az épületben. Legjobb, ha a faliújságról tájékozódunk. De mindenképp szerencsés a társasház számvizsgáló bizottsági tagjának is megmutatni a problémát.
  4. Készítsünk fotókat a káreseményről, melyeket későbbiekben csatolni tudunk a közös képviselet illetve a biztosító felé is.
  5. Amennyiben a társasház fővezetékén (függőleges csővezeték) történt a csőtörés, azt a társasház biztosítója fizeti, de ha olyan vezeték, mely a lakáshoz tartozik (vízszintes vezeték) akkor azt nekünk kell rendeznünk.
  6. Amennyiben van biztosításunk, jelentsük be a kárt 48 órán belül a biztosítónak. Ha nincs saját lakásbiztosításunk, a társasház biztosítására is tehetünk kárbejelentést, de csak, ha a társasház teljes körű épületbiztosítással rendelkezik. Ezt a közös képviselő meg tudja mondani.

Nem kérdés, hogy ha saját lakásunk állapota, állaga a tét, akkor mindannyian a lehető legrövidebb idő alatt szeretnénk megszüntetni a kárt okozó helyzetet. A közös képviselő feladata, hogy ilyen helyzetekben a tulajdonosok segítségére legyen: hívjon szakembert, jelentse a kárt a biztosítónak, gondoskodjon a helyreállítási munkák elvégzéséről.

További kérdés, kérés esetén állunk rendelkezésükre az alábbi elérhetőségeink egyikén:

JÓ HÁZAK TÁRSASHÁZKEZELŐ BT.
email: johazak@bodanitz.hu
telefon: +36 30 53 66 403